Balanscyklar - bra att veta när du ska köpa en

balanscyklar

När det gäller balanscyklar eller springcyklar som det även heter, så ser de ut att vara ganska enkla cyklar. Det är de också! När du ska kika på balanscyklar för att köpa en till ditt barn så finns det några saker att tänka på. Denna cykel är tänkt för att så att säga introducera ditt barn till cykling och lära barnet att balansera. Det finns fem saker att titta på då du ska köpa en:

  • Steglängden
  • Styret
  • Däcken
  • Broms eller inte?
  • Säkerheten

Det första du ska göra är att välja en balanscykel efter ditt barns steglängd. Ålder och längd är inte lika viktigt här, då barnet kan ha kortare eller längre ben än andra barn i samma ålder och längd.

Fler bra saker då du ska köpa en balanscykel

När du mätt barnets steglängd och har koll på det, så är det även annat att kika på. Styret på den bör kunna ställas in så att barnet kan sitta upprest på cykeln. När det gäller däck så brukar dessa vara i gummi eller luftdäck. Välj utifrån hur långt barnet ska ”cykla” varje gång.

Sedan var det detta med broms eller inte. Det finns nämligen några springcyklar som kommer med en handbroms, andra helt utan. Det bästa är faktiskt att välja en utan, eftersom barnet sällan får användning av den.

Glöm inte säkerheten

När ditt barn ska börja lära sig med hjälp av en balanscykel så är det viktigt att tänka på säkerheten. En hjälm på huvudet är bra att ha. Sedan finns det även skydd till styret som är vadderat. Bra om barnet faller framåt och slår i munnen där.